Skip to content Skip to footer

Website mobiel vriendelijk maken

  • Eindelijk. Mijn nieuwe website is klaar. Wat ziet het er mooi uit! Nu kan ik ervoor zorgen dat mijn bedrijf ook op internet onder de aandacht komt bij potentiële klanten. Nog even kijken hoe het eruit ziet op mijn mobiel… Help, dit lijkt nergens naar! Hoe moet ik mijn website mobiel vriendelijk maken?

    Onhandig
    Bij het openen van de website lijkt het wel alsof het boordevol fouten staat. Woorden overlappen elkaar, het duurt een spreekwoordelijke eeuw voordat foto’s zijn geladen en ook het contactformulier blijkt niet echt handig. Wie gaat er nu, gechargeerd gezegd, 15 velden op een formulier invullen op zijn mobiel. Dat wordt tikken tot je vingers blauw zijn op dat ‘onhandige’ toetsenbord. Bovendien moet ik continu inzoomen en uitzoomen, ook niet echt gebruiksvriendelijk.

    Nee, handig is het niet, maar wel herkenbaar. Het gebeurt regelmatig dat een website niet aan de eisen voldoet van de verschillende besturingssystemen, zoals Android en iOS. Er is geen rekening gehouden met belangrijke punten, zoals besturingssystemen, resoluties, berekeningscapaciteiten en vooral, het gebruikersgemak.

    De tips!
    Maar wat is de oplossing? Die moet er toch zijn. Er zijn immers genoeg websites die er op de desktop, laptop, mobiel en tablet gelikt uitzien. Maar hoe kan ik ervoor zorgen dat ook mijn website altijd even mooi is? Hoe kan ik mijn website mobiel vriendelijk maken?

    De vraag (Hoe kan ik mijn website geschikt maken voor mobiel?) stellen aan Google levert ruim 20 miljoen (!) hits op met vooral verwijzingen naar stappenplannen en tips om een website te maken. Een greep uit de opties die door de zoekmachine worden uitgespuwd:

    • Zorg voor een responsive design. De layout zorgt er dan voor dat de website zich automatisch aanpast aan het platform van de gebruiker. Desktop, laptop, tablet of mobiel dus.
    • Bouw een aparte website die geschikt is voor de mobiel, rekening houdende met de beperkingen van de mobiele telefoon. Zorg er dus voor dat er geen zware graphics, geen uitklapmenu’s met zes lagen, geen kleine friemellinkjes en geen lay-out in verschillende kolommen zijn. Alhoewel deze methode achterhaald begint te worden, kan dit toch nog een voorlopige “quick-fix” zijn.
    • Beperk de menu items tot een maximum van 5 of 6: meer zal de gebruiker alleen maar desoriënteren en afleiden van eventuele call-to-actions.

    En nu?
    Het zijn vast bruikbare tips, nu de uitvoering nog. En welke tip moet ik kiezen? Het bouwen van mijn eigen website was al moeilijk genoeg en dan had ik ook nog rekening moeten houden met functies van mijn mobiel / smartphone. Wat nu? Toch maar aankloppen bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van websites? Misschien kunnen zij mij de gouden tip geven. Maar dat moet mijn budget wel toelaten. Laat ik er nog eens goed over nadenken.

    Loop jij tegen dezelfde problemen aan? Kijk dan eens (vanaf je mobiel of desktop) naar het portfolio van FlexiMedia. Het levert misschien inspiratie op om je eigen website ook op de mobiele telefoon tot een succes te maken.
    En stel ons gerust een vraag, daar zijn wij voor!