Skip to content Skip to footer

Houd je mooie website veilig!

Je hebt al één of meerdere jaren een prachtige website. Alles werkt perfect, het ziet er goed uit, je doet regelmatig updates en de klanten stromen toe. Je bent tevreden, maar toch mag de aandacht voor je website niet verslappen. Zorg ervoor dat je een veilige website behoud, want voor je het weet, wordt je gehackt en dat kan grote gevolgen hebben.

Hacks
Het “gedoe” waarmee je te maken krijgt bij een hack, is op zijn zachtst gezegd onprettig. Via jouw website kan bijvoorbeeld een virus verspreid worden, waardoor de computers van bezoekers worden geïnfecteerd. Ook kan jouw mailadres worden gebruikt om grote hoeveelheden spam te versturen, en kan jouw website onbereikbaar worden voor klanten, omdat je op de blacklist wordt gezet. Genoeg reden dus om je website veilig te houden, want via een onbereikbare website kun je geen zaken doen.

Te weinig updates
Toch ziet lang niet iedereen het belang van een veilige website in. Uit recent onderzoek van CodeGuard, onder 503 gebruikers van WordPress, blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de gebruikers regelmatig zijn website update, terwijl juist dat belangrijk is om hackers buiten de deur te houden. Door middel van updates worden regelmatig beveiligingsgaten gedicht, zodat hackers minder kans maken. Dat veel beheerders hun website niet updaten, komt volgens CodeGuard vooral door een gebrek aan kennis over het veilig houden van websites.

Tips om je website veilig te houden
Updaten is niet de enige manier om een website veilig te houden. Een aantal tips om de kans op een vijandige overname van je website te voorkomen:

  • Zorg voor een goed wachtwoord en verander die regelmatig. Het wachtwoord 123456 kan misschien wel uit genoeg tekens bestaan, maar het is zo te achterhalen. In combinatie met de veelgebruikte gebruikersnaam Admin, is een hacker in enkele seconden binnengedrongen met alle gevolgen van dien.
  • Als je een WordPress-website hebt, kun je kiezen uit veel verschillende plug-ins. De meeste zijn veilig, maar het is altijd handig om vooraf goed te kijken naar de rating, reviews en het aantal downloads. Als dat er goed uitziet, is de kans groot dat je een prima plug-in te pakken hebt.
  • Beveilig formulieren met een zogenaamde “captcha-code”, zodat je zeker weet dat het formulier door mensen wordt ingevuld. Zij zien een plaatje met tekens erin die ze moeten overnemen. Dat voorkomt ervoor dat het formulier op je website door een bot (=een kwaadaardig script) wordt ingevuld.
  • Scan je website regelmatig op Malware. Malware is kwaadaardige software van hackers, die daarmee computers van bezoekers infecteren. Google scant websites elke dag op de aanwezigheid van Malware en zet regelmatig websites op de zwarte lijst!
  • Maak frequent een back-up, en bewaar die ook voor een lange tijd, zodat je ten allen tijden je website kan herstellen. In extreme gevallen kan een virus al een jaar verborgen zitten in een website, maar wachten om toe te slaan. Als je back-ups dan maar terug gaan tot maximaal 6 maanden, en de hack is 10 maanden geleden geplaatst, dan heb je natuurlijk niks aan je back-ups.

Bovenstaande tips zijn een greep uit de mogelijkheden om je website te beveiligen. Meer vragen over de beveiliging van je website? Stel die dan gerust.